Interieur en decoratie: keukentegels

Tegels krijgen nog steeds de voorkeur als toplaag in de keuken

Tegels blijven erg populair als toplaag in een woning, vooral in de keuken. Wat zijn de voordelen van keukentegels? Tegels, bijvoorbeeld bij Tegeloutlet Purmerend, zijn te vinden in een grote verscheidenheid aan materialen, maten en texturen waardoor ze passen bij elke stijl. We bekijken samen met u enkele mogelijkheid om u te helpen bij de keuze van uw tegels voor de keuken. 

Porseleinen tegels

Porseleinen tegels blijven de meest voorkomende soort keukentegels. Een van de vele voordelen is dat ze gemakkelijk zijn in onderhoud. De tegels zijn beschikbaar in een schier oneindige verscheidenheid aan maten, texturen en kleuren. Ze bestaan zelfs in imitaties van natuursteen en hout. Het maakt het dus mogelijk om met deze keukentegels een stijlvolle bedekking met karakter te maken zonder specifieke onderhoudsproblemen. Deze tegels passen bij elk type interieurdecoratie, zowel voor wat betreft design als rustiek.

Keramische tegels

Keramische keukentegels worden gewaardeerd om hun esthetische kwaliteiten. Maar de tegels hebben het nadeel dat ze nogal breekbaar zijn. Het plaatsen van keramische tegels is ook niet gemakkelijk en wordt het best uitgevoerd door een professional. Keramische tegels zijn wel gemakkelijk te reinigen: gewoon met water en zeep. Keramische tegels zijn meestal te harmoniseren met elke stijl keuken. Als er geen zware voorwerpen op vallen kunnen de keramische tegels door de jaren heen blijven schitteren.

Tegels in natuursteen 

Keukentegels in natuursteen, zoals marmer en graniet, hebben een opmerkelijke robuustheid waardoor ze elegantie en karakter uitstralen. Voor gebruik in de keuken moeten deze tegels wel behandeld worden met een beschermende coating omdat ze niet bestand zijn tegen agressieve producten. Daarna kunnen ze gewoon onderhouden worden met bruine zeep. De coating moet wel regelmatig herhaald worden om de ondoordringbaarheid te waarborgen. 

Terracotta tegels

Een van de oudste soorten keukentegels zijn terracotta tegels. Terracotta keukentegels genieten al jarenlang een bepaalde populariteit dankzij hun warme kleuren, de weerstand en de antislipeigenschappen. Een verrassende eigenschap van terracotta keukentegels is dat ze ook een opmerkelijke thermische isolatie bieden. Terracotta blijft van oorsprong een poreus materiaal en daarom worden ze, vooral voor gebruik in de keuken, behandeld met een waterafstotend product. Op deze manier kunnen ze water en vlekken beter weerstaan. Dit soort keukentegels moet regelmatig behandeld worden met een mengsel van lijnzaadolie en terpentijn. Dit is nodig om de perfecte kleur te behouden. Om de glans te behouden moeten deze keukentegels regelmatig gepolijst worden. Het plaatsen van terracotta is nogal delicaat. De tegels moeten geplaatst worden op een kalkondergrond. Het is daarom beter om beroep te doen op een professional.


Delen